Stemmen: Sportcoach 2017 - Sportprijs Utrecht
Sportcoach 2017

Wilma Boomstra (shorttrack)
Na vele jaren van coaching in Los Angeles, is Wilma Boomstra sinds de zomer van 2016 de powervrouw achter een stortvloed aan nationale titels voor jonge talenten, die dagelijks trainen bij het RTC Midden op de Vechtsebanen. Met Xandra Velzeboer, Tom Hofker en Marijn Wiersma grepen drie pupillen van Boomstra Europese jeugdtitels in 2017. De jury ziet dat op in Overvecht een gepassioneerde vakvrouw werkzaam is, die gerust tot de beste ter wereld mag worden gerekend.

© Foto: Beeldboot-NL

Alexander Cox (hockey)
Als coach van Kampong heren 1 slaagde hij er in zijn ploeg op scherp te krijgen in de weken voor en tijdens de play-offs. Dat leidde tot de eerste landstitel voor Kampong sinds 1985. Als coach van Jong Oranje werd hij bovendien Europees kampioen, met vier jonge spelers van Kampong; Lars Balk, Jasper Luijkx, Boet Phijffer en Hidde Brink. Daarmee toonde Cox aan een coach van hoog niveau te zijn. Onder zijn leiding nestelde Kampong zich in de top van het Nederlandse en internationale hockey.

© Foto: Ankie Hogewind

Erik ten Hag (voetbal)Erik ten Hag was tot eind 2017 coach en technisch manager bij FC Utrecht. Aan zijn hand groeide de club – waar hij 2,5 jaar werkzaam was – uit tot een stevige subtopper achter de traditionele top drie Feyenoord, PSV en Ajax. Na een vijfde plaats in de competitie en een (verloren) bekerfinale in 2016, eindigde FC Utrecht in 2017 als vierde en plaatste zich via de nacompetitie voor de voorrondes van de Europa League, waarin het nipt uitgeschakeld door FC Zenit voor de groepsfase. De jury heeft waardering voor die sportieve prestaties en zeker voor de ontwikkeling van de club. De eigenzinnige Ten Hag bracht FC Utrecht als geheel naar een hoger niveau.

© Foto: FC Utrecht