Van alle topsporters voor wie de trainingsaccomodaties al ruim een maand dicht zijn vanwege de coronacrisis, hebben zwemmers het misschien nog wel het zwaarst. Dafne Schippers kan in elk geval nog sprintjes trekken in het bos. FC Utrecht voetballer Joris van Overeem vertelde vorige week dat hij af en toe met een vriend een balletje gaat trappen. Maar Utrechter Jesse Puts, in 2016 wereldkampioen op de 50 meter vrij slag, en sportman van Utrecht in datzelfde jaar, heeft al ruim een maand niet gezwommen.
“Ik heb wel een paar dagen nodig gehad om het te accepteren, toen ik hoorde dat het ging sluiten”, zegt Puts. “Maar je weet ook dat sport bijzaak is, dat coronagedoe moet zo snel mogelijk over zijn.”
FIT BLIJVEN
En dus houdt hij zich nu bezig met trainingsvormen die hij niet al te vaak beoefent. “Je moet je lichaam fit houden, want er komen grote toernooien aan.” Wat hij dan doet? “Een beetje hardlopen, fietsen en thuis werken aan de flexibiliteit en de mobiliteit”, vertelt Puts. “En wat krachttraining om de benen explosief te houden. Maar dat moet met eigen lichaamskracht, want een gym zoals sommige sporters thuis hebben, heb ik niet.”
Thuis, dat is momenteel Amsterdam, waar Puts tegenwoordig woont en traint. “Ik kan wel bij mijn ouders in Utrecht gaan zitten, en dat is ook prima. Maar ik weet niet met wie zij in contact komen en ik kan ze niet verbieden te gaan werken. Hier heb ik het zelf in de hand om met zo min mogelijk mensen in contact te komen.”
ONZEKERE TOEKOMST
Makkelijk vindt de geboren Utrechter het niet. “Je wilt zorgen dat je fit bent als je weer het water in mag, dat je er staat als het nodig is.” Voorlopig weet Puts nog niet eens wanneer hij weer een zwembad in mag. “Ik heb begrepen dat het NOC*NSF met de sportbonden om tafel gaat om plannen te maken. Ik hoop zo snel mogelijk.”
Maar dat zijn trainingen, en nog geen wedstrijden. “Ik heb geen flauw idee wanneer ik weer een wedstrijd heb. Het EK van mei is verplaatst naar een onbekende datum. Ze willen naar de zomer, maar dat is denk ik niet realistisch. Dus worden het dan de World Cups in het najaar? Of moeten we misschien zelfs wachten tot het WK van 2021 of de Olympische Spelen van 2021? Mentaal is het lastig als je geen doel hebt.”
Bron: RTV Utrecht