Sportcoach 2015 - Sportprijs Utrecht

Sportcoach 2015

Marieke Dijkstra
Weer een kroon voor zaalkoningin Dijkstra

Marieke Dijkstra (37) verzamelde in haar loopbaan een indrukwekkende collectie medailles en titels in het zaalhockey. De zaalkoningin wordt ze dan ook wel genoemd. Drie landstitels met Kampong als speelster, drie als coach. In 2007 werd ze met Oranje wereldkampioene als speelster. Als bondscoach pakte ze in 2014 al de Europese titel en vorig jaar de wereldtitel. Een kroon op het werk, zogezegd.

Ook al speelde ze 13 interlands op het veld, Dijkstra heeft iets met de zaal. “Ik vind het gewoon een ontzettend leuk spelletje, ik geniet er echt van. Ook nu nog speel ik wel eens mee. Het blijft leuk, vooral het tactische met alle combinaties die mogelijk zijn. Veld is ook leuk, maar ik ben in het zaalhockey gegroeid. En ik ben er goed in, dat maakt natuurlijk ook uit. Hockey in de zaal is een ander spel, het heeft een andere dynamiek. Tactisch ook anders omdat je alleen over de grond mag spelen. En dat ligt me.”

Oranje is internationaal aan de top gekomen, omdat het tactisch progressie boekte. “Techniek en snelheid hadden we al. We zijn tactisch vernieuwend geweest. Dat moest ook wel omdat de FIH besloot twee jaar geleden om vijf tegen vijf te gaan spelen, met vier veldspelers dus. Ik denk dat we slim hebben ingespeeld op die verandering. Sinds begin dit jaar is het weer zes tegen zes en eerlijk gezegd vind ik dat wel mooier. Je kunt mooiere combinaties maken.”

Dijkstra had als coach in 2015 ook succes met de mannen van Voordaan, die promoveerden naar de Hoofdklasse. Op het veld dus. Wat het verschil is in het coachen van mannen en vrouwen wordt haar vaker gevraagd. “Dat is moeilijk aan te geven. In de kern is het hetzelfde. Iedere speler wil waardering en duidelijkheid. Misschien dat mannen wat vaker de dingen onderling met humor oplossen, maar ik heb ook wel in teams gezeten waar dat zo ging.”

Het jaar 2016 begon voor haar met opnieuw een Europese titel in de zaal. “Maar als we met Voordaan dit voorjaar rechtstreeks in de Hoofdklasse zouden blijven, zónder play-outs dus, dat zou het allervetst zijn. Dan zou ik heel trots zijn.”

Vind hier het overzicht van alle oud-winnaars.

Vorig artikelWinnaars 2015
Volgend artikelKen jij hem of haar?