Sportploeg 2015 - Sportprijs Utrecht

Sportploeg 2015

UZSC heren 1
Onvergetelijke weken in zwembad De Krommerijn

Terug naar die zondag 17 mei. De dag dat het schuifdak van zwembad De Krommerijn er bijkans áf ging, de dag dat Het Ravijn met 9-4 werd verslagen en UZSC landskampioen werd. Voor het eerst in de historie van de club uit 1912. “Het eerste dat we deden was coach Willem Wouter Gerritse in het water gooien. Daarna lag álles in het water, ook de champagne.”

Loek Foster (22) krijgt er weer kippenvel van, de ogen van Derk Garos (24) glimmen. De twee spelen al sinds hun jonge jeugd bij UZSC, zoals veel teamgenoten. Foster: “En dat geeft iets extra’s. De ontwikkeling van de clubs is zo mooi, een droom. Een landstitel? Dat was tien jaar geleden ondenkbaar. Toen die ballon hier nog stond werden we uitgelachen.”

Toch begon die droom van UZSC wel in die jaren waarin het oude buitenbad in de wintermaanden met een opblaashal werd overkapt. Foster zat in de generatie die drie landstitels bij de jeugd won. Het eerste seniorenteam speelde in 2010 nog in de tweede klasse. De opmars kwam met de doorgestroomde talenten, aangevuld met wat oudere spelers van buitenaf. Aanvankelijk buitenlanders, later Nederlandse topspelers als Roeland Spijker, Joep van den Bersselaar en Yoran Frauenfelder. In 2014 werd de beker gewonnen, een jaar later dus de landstitel én Supercup.

UZSC heeft al met al nog altijd een jonge ploeg. Foster: “Als we er niet met z’n allen vól voor gaan, valt er iets weg. Maar tijdens de play-offs stonden we er.” Garos: “Benjamin Hoepelman was zó goed. En zijn broer, keeper Ruben, won in de eerste wedstrijd van de finale de penaltyreeks. Hij pakt er drie van de vijf.” Foster: “Onze traagste man in het water, Marc Winkelhorst, scoorde uit een counter. Een heel belangrijke ook nog.”

Zo viel alles op z’n plek in die weken, met de apotheose op 17 mei. Garos haalde al feestend het ochtendkrieken. Slapen deed hij die onvergetelijke weken in april en mei toch al slecht. Hij is reservekeeper, bankzitter: “Je laadt je voor elke wedstrijd op, staat stijf van de adrenaline maar je kunt het niet kwijt.” En Foster? “Ik was na afloop kapot, helemaal leeg. Ik ben na een aantal biertjes naar huis gegaan. Naar bed.”

Vind hier alle teamprestaties van 2016.

Vorig artikelWinnaars 2015
Volgend artikelRUS Rugbysters