Sportvrouw 2015 - Sportprijs Utrecht

Sportvrouw 2015

Dafne Schippers
Een wereldster uit Oog in Al

Onlangs nog vloog ze even naar Los Angeles, businessclass uiteraard, voor een fotoshoot bij sponsor Nike. Onderdeel van een reclamecampagne met ook Mo Farrah en Allyson Felix. Na acht uur voor de camera’s vloog ze terug. Het zegt alles over de wereldwijde status van Dafne Schippers sinds die verrukkelijke WK in Beijing, augustus 2015. Het meisje uit Oog in Al werd ’the sensational Defnie Sjippers’.

Een jaar geleden was er nog de twijfel tussen zevenkamp en sprint. Zélfs bij de eeuwige discussie in de atletiek wie zich de koningin mag noemen; de winnares van de meerkamp of 100 meter. Ze kwam er niet uit. Nu zegt ze, met schaterlach: “Ik denk dat ik toch kies voor de winnares van de sprint.”
In maart 2015 won ze goud op de 60 meter bij de EK-indoor. Daarmee voltooide Schippers (23) een unieke trilogie nadat ze in Zürich 2014 al Europees kampioene was op de 100 en 200 meter. Maar wat was dat waard tussen het Caribisch en Amerikaans sprintgeweld op de WK? Het antwoord kwam met zilver (100) en goud (200 meter) met toptijden; 10,81 op de 100 (Nederlands record) en 21,63 op de 200 meter (Europees record).

Kreeg ze na Zürich al veel over zich heen, sinds Beijing is het een gekkenhuis. “Elke dag minstens vijf verzoeken voor interviews en weet ik wat,” zegt ze. Manager Ralph van Baasbank: “Van China tot Cuba en Amerika, van de BBC maar ook NBC, de Amerikaanse tv-zender die de olympische rechten heeft. Ze krijgt heel veel aanvragen om beelden te schieten tijdens een training. Dat kost energie en daar willen we voor waken. Meestal verkopen we “nee” hoe jammer Dafne dat ook vindt. Van nature werkt ze graag mee, maar we moeten keuzes maken.”

De manager was wel wat gewend met Ranomi Kromowidjojo, die twee keer goud won in Londen 2012. “Zij kreeg ook heel veel over zich heen, vergelijkbaar met Dafne nu.” Schippers gaat volgens Van Baasbank heel goed met haar nieuwe status om. “We gaan enkele momenten inplannen voor de media, komend voorjaar. En dan is iedereen gelijk, van de NBC tot de media die haar al van jongs af aan volgen en waarmee ze ook iets heeft.”

Druk van buitenaf deert Schippers niet. Sterker nog, ze geniet ervan. Het maakt haar alleen maar scherper, sneller. Over het doel voor Rio de Janeiro is ze bovendien uitgesproken; goud en niks minder.

Bekijk hier alle andere oud-winnaars.

Vorig artikelWinnaars 2015
Volgend artikelSportman 2015