Stemmen: Sporter 2021 - Sportprijs Utrecht

Stemmen Sporter 2021

Ilias Ennahachi (kickboksen)
Met de succesvolle verdediging van zijn wereldtitel in het vlieggewicht bij ONE Championship te Singapore verdient Ilias Ennahachi (25) andermaal een nominatie. Na eerdere titels bij de bonden Blade, WFL en Enfusion, veroverde hij in 2019 de belt bij ONE Championship, de wereldbond die vooral in Azië groot is. In februari 2021 was zijn titel inzet van een gevecht waarin zijn Thaise uitdager Superlek Kiatmoo het Ennahachi knap lastig maakte. De jurybeslissing viel in het voordeel van de Utrechter uit.

Josine Koning_naamsvermelding Robert Sanders

Josine Koning (hockey)
Keepster Josine Koning (26) behaalde de landstitel en winst in de Euro Hockey League met haar club Den Bosch, goud met Oranje op de EK, in de FIH Pro League en bovenal tijdens de Olympische Spelen in Tokio. In het voorjaar haalde ze ook haar mastertitel (privaatrecht) aan de Universiteit Utrecht. Het kon minder. De Utrechtse, getogen in Amersfoort, had de vorige Olympische finale (het smadelijke verlies tegen Groot-Brittannië) nog op een terrasjein haar woonplaats Utrecht gevolgd, turend op haar telefoon. In Tokio was ze de zekere sluitpost die slechts vier tegengoals toestond. De jury kent Koning de nominatie toe voor haar uitzonderlijke seizoen.

© Robert Sanders

Malou Pheninckx_1

Malou Pheninckx (hockey)
Daar stond ze, met die gouden Olympische plak om haar nek. Vlak daarvoor was Malou Pheninckx (30) met Kampong nog ontsnapt aan degradatie uit de hoofdklasse na een moeizaam seizoen vol teleurstellingen. Nu straalde ze op hoogst denkbare podium na eerdere overwinningen met Oranje in 2021 op de EK en in de FIH Pro League. Bij Kampong (sinds 2010) is de Brabantse aanvoerster en dragende speler. Inmiddels heeft ze besloten een punt te zetten achter haar interlandcarrière na 108 caps. Het is tijd om haar studie geneeskunde af te ronden, tijd om plaats te maken voor nieuwe stille krachten bij Oranje. De jury nomineert Pheninckx voor haar aandeel in de successen van Oranje.

image0 (1) (1)

Jesse Puts (zwemmen)
Een klein foutje bij zijn start, zoals hij zelf na afloop aangaf, hield hem uit de Olympische finale op de 50 meter vrije slag in Tokio. De jury nomineert de Utrechtse zwemmer, die tegenwoordig woont en traint in Amsterdam, voor zijn prestaties bij de EK in Kazan (kortebaan), begin november. Op zijn favoriete 50 meter vrij dook Jesse Puts (27) voor het eerst onder de grens van 21 seconden (20.99) waarmee hij zesde werd. In de estafettes pakte hij twee keer goud in de vrije slag (met de mannen-en de gemengde ploeg) en brons bij de wisselslag (mannen). Daarnaast pakte hij op het EK lange baan in Budapest nog zilver op de 4x100m gemengd. En op het WK in Abu Dhabi pakte hij zilver op de 4x50m vrij gemengd en brons op de 4x50m vrij mannen.

image00006 (1)

Marcel Sterkenburg (worstelen)
Groot was de verrassing toen Marcel Sterkenburg in augustus wereldkampioen bij de junioren werd in Ufa (Rusland). Worstelen is in Nederland immers een piepkleine sport. De laatste Nederlandse wereldtitel was namelijk 43 jaar geleden voor Frans Jansen. De Hilversumse tweelingbroers Marcel en Tyrone Sterkenburg (20) vonden elf jaar geleden onderdak bij UKV De Halter waar trainer Mariusz Gicewisz (tevens bondscoach) de twee sindsdien begeleidt. De jury nomineert Marcel voor zijn opmerkelijke wereldtitel (Grieks-Romeins, -82kg) en zijn derde plaats tijdens het EK junioren (Grieks Romeins, -82kg) en spreekt en passant ook alle waardering uit voor Tyrone die op hetzelfde toernooi zilver pakte (-87kg), kort na het succes van zijn broer en sparringpartner.

- Anouk Taggenbrock - Vera Diepeveen (3)_Basketball Experience NL

Anouk Taggenbrock (rolstoelbasketbal)
Ze maakte haar debuut in Tokio, waardoor de Utrechtse Anouk Taggenbrock (27) zich Paralympisch kampioen mag noemen waarvoor de jury haar nomineert. Het was al een klein wonder dat Anouk naast de sterren Bo Kramer en Mariska Beijer deel uitmaakte van de selectie in Tokio. Tijdens een van de laatste trainingen in Nederland brak ze haar linker duim. Het was een ‘mooie’ breuk, zoals dat heet, en Taggenbrock kon toch mee naar Tokio waar ze de pijn moest verbijten. TeamNL schitterde op de Paralympics, met sterke zeges op de VS, Duitsland en in de finale China (50-31).

©Vera Diepeveen

This poll is no longer accepting votes

STEM OP