Studie en sport stellen zware eisen - Sportprijs Utrecht

Studie en sport stellen zware eisen


De Utrechtse Sportkrant verbindt zijn naam aan de verkiezing Talent van het Jaar, onderdeel van de Sportprijs Utrecht 2016. In aanloop naar 15 februari 2017, het uiteindelijke Sportgala, stellen zij in monoloogvorm een aantal talenten aan u voor. Zij komen mogelijk in aanmerking voor een nominatie. In deel 3 van deze serie Jacco Fritz uit Tiel, talentvol basketballer bij het Utrechtse UBALL.

In Nederland is basketbal in vergelijking met veel andere landen niet echt een grote sport. Wel een sport die in de lift zit, een steeds hoger niveau bereikt, en ook veelbelovende jonge talenten voortbrengt. Met een daarvan, Jacco Fritz (16) en een respectabele twee meter en vijf centimeter lang, spraken we over de sport, over zijn drijfveren om een groot deel van zijn leven aan het basketbal te wijden en over zijn ambities voor de toekomst.

‘Ik ben op m’n achtste begonnen met basketbal en er nu bijna acht jaar mee bezig. Bij UBALL speel ik sinds vijf jaar en daarvoor heb ik onder andere getraind en gespeeld bij Tiel Flip Stars en bij de Arnhem Eagles, waarmee we vierde werden op het Nederlands kampioenschap onder 12. Voordat ik met basketbal begon heb ik getennist, gezwommen en gevoetbald en dat ging ook erg leuk. Maar basketbal vond ik uiteindelijk toch leuker.’

‘Mijn vader zat in het basketbal en vroeg me mee naar trainingen en wedstrijden. Dat sprak me erg aan. Toen ik eenmaal van UBALL hoorde, en hoe je je de middelbare school kunt combineren met je sport, leek me dat echt geweldig. Je schooldag beginnen met een uur training en eindigen met twee uur training.

Bij UBALL komen mindfulness en yoga ook aan bod; dat kun je bij belangrijke momenten in wedstrijden goed toepassen, even tot jezelf komen.’

Nieuwsgierig? Het hele artikel is te lezen op de website van de Utrechtse Sportkrant.

Foto: Ankie Hogewind – Utrechtse Sportkrant
Tekst: Sietse Felix