“Goalball is wie ik ben, mijn hele leven lang al”, zei Bas Spaans, vrijwilliger bij de goalball-afdeling van USV Hercules, tijdens afgelopen editie van de Utrechtse Sportprijs op woensdag 10 februari. Maar wat houdt deze sport dan precies in? Goalball is in eerste instantie ontwikkeld voor mensen die minder goed of niet kunnen zien. Toch is de sport ook mogelijk voor mensen zonder een visuele beperking. Iedereen draagt tijdens de wedstrijden en trainingen namelijk een afgeplakte skibril. Daarnaast wordt er een bal van 1,25 kilogram gebruikt en er zitten bellen in de bal om deze te horen aankomen. Hierdoor staat de sport bol van tactiek en snelheid en ligt de focus vooral op het gehoor.
Beide teams spelen met maximaal drie personen tegen elkaar, waarbij elk team een goal heeft dat zich over de hele breedte van het veld (9 meter!) strekt. Het team dat aan het eind van de twee helften van twaalf minuten per helft het meest heeft gescoord, wint de wedstrijd. Op de Paralympische Spelen werpen de sporters de bal voortdurend met snelheden van tot wel zestig kilometer per uur.
Bas omschrijft het als een sport die ontzettend veel deuren kan openen, doordat het ziende en niet-ziende sporters samen laat komen en op die manier mensen uit hun isolement kan halen. Het wegvallen van de sport als gevolg van de coronamaatregelen is daarom een enorm gemis.
Als oud-bondscoach, scheidsrechter, begeleider, maar met name als goede vriend van iedere goalballspeler weet Bas als geen ander hoe mooi de sport kan zijn. De doelstelling van USV Hercules om meer leden aan te trekken is dan ook niet verrassend. Zowel sporters met visuele beperking als sporters zonder een visuele beperking zijn van harte welkom. Ben jij na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden en wil je meer weten? Of wil je eens een nieuwe sport proberen? Kijk dan op de website van de goalball-afdeling van USV Hercules of stuur een mail naar sportprijs@sportutrecht.nl.
Bekijk het gehele fragment over goalball en Bas Spaans tijdens de Sportprijs Utrecht hieronder:
Uniek sporten
Binnen de gemeente Utrecht zijn er meer dan 65 sportaanbieders die aangepaste sport- en beweegactiviteiten aanbieden voor mensen met een beperking. Bovendien kan er steeds vaker worden aangesloten bij een reguliere training en/of les indien dat ook mogelijk is voor beide partijen. Het platform Uniek Sporten is het landelijke online platform voor mensen met een beperking. Op dit platform staan op de gemeentelijke pagina van Utrecht onder andere het aanbod, sportevenementen, interessante nieuwsitems.

Op de website van Uniek Sporten wordt ook aangegeven wie het aanspreekpunt per gemeente is. Handig voor iedereen, zodat je direct kunt schakelen met de lokale sportcoördinator. Ook kan men je helpen met doorverwijzen naar de juist persoon in een andere gemeente. Ken jij iemand met een beperking die graag wil sporten of bewegen? Neem dan contact op via de website of via aangepastsporten@sportutrecht.nl.