Waterpolodames overklassen Frankrijk in World League - Sportprijs Utrecht

Waterpolodames overklassen Frankrijk in World League

De waterpolodames van Oranje speelden dinsdagavond 5 maart tegen Frankrijk in de poulefase van de FINA World League in het zwemcentrum Rotterdam. In het Rie Mastenbroekbad werd Frankrijk verslagen door de Oranje leeuwinnen met maar liefst 19-2.

In de eerste periode van de wedstrijd scoorden de Fransen 2 doelpunten. Dit waren de enige doelpunten die de Fransen op hun naam kon zetten. De Franse dames kwamen niet meer door de verdediging van Oranje. De Nederlandse waterpolodames scoorden goal na goal en Frankrijk kon niks terug doen. Dagmar Genee, sportvrouw genomineerde van 2018, nam ook een goal voor haar naam.

De in Utrecht wonende Sarah Buis maakten voor Oranje haar debuut tegen Frankrijk. De 18-jarige keepster was heel erg blij met de speelminuten die zij kreeg van bondscoach Arno Havenga. “Ik had niet verwacht dat ik voor deze wedstrijd werd geselecteerd, dat ik dan ook nog 2 parten mocht spelen vond ik echt heel gaaf. Samen spelen met de meiden uit Oranje en nu was ik daar zelf onderdeel van. Natuurlijk was ik wel een beetje zenuwachtig, maar spanning bij dit soort wedstrijden hoort er natuurlijk ook wel een beetje bij. Of ik meer wedstrijden mag keepen weet ik niet. Ik ga hard mijn best doen en dan zien we wel.”

Nederland – Frankrijk 19-2
Periodestanden: 5-2, 4-0, 4-0, 6-0
Doelpunten Nederland: Simone van der Kraats 4, Iris Wolves 4, Brigitte Sleeking 3, Ilse Koolhaas 2, Viavian Sevenich 2, Dagmar Genee, Marloes Nijhuis, Nomi Stomphorst, Isabella van Toorn.


Vervolg World League

Van de acht Europese landen die over twee poules verdeeld zijn, kwalificeert de top drie zich voor de FINA/LEN Women’s Water Polo World League – Europa Cup Final van 29-31 maart in Turijn. Namens groep A zijn dat Rusland, Spanje en Griekenland. Vanuit poule B zijn Italië, Hongarije en Nederland gekwalificeerd. Tijdens deze Europese finale met zes ploegen plaatsen vervolgens de drie beste landen zich voor de Super Final (4-7 juni). De andere vijf landen die zich plaatsen voor die Super Final komen uit de Intercontinental Cup die van 25-31 maart in Perth, Australië gehouden wordt. Daar zullen o.a. de dames van Australië, Amerika, Nieuw Zeeland, Canada, Japan, China en Kazakhstan aan meedoen. voor de winnaar van de Super Final ligt het eerste ticket voor de Olympische Spelen van Tokio klaar.