Winnaars Sportprijs Utrecht 2016 - Sportprijs Utrecht

Winnaars Sportprijs Utrecht 2016

Dafne Schippers en Jesse Puts zijn uitgeroepen tot sportvrouw en sportman 2016 in de stad Utrecht. De 24-jarige topsprintster van Hellas kreeg de eer voor de vierde jaar op rij. Schippers greep in Rio net naast het goud op de 200 meter, maar kende evengoed een topjaar met Europese titels op de 100 en 4×100 meter en zilver op de WK-indoor in Portland (60m). Puts (22) verraste vriend en vijand in november vorig jaar met de wereldtitel op de 50 meter vrije slag (kortebaan) in het Canadese Windsor. Hij verbeterde bovendien de nationale records op dezelfde afstand; 21,05 op de kortebaan en 21,82 op de langebaan.

Herman van den Berg, de man achter het succes van Puts, werd bovendien uitgeroepen tot de beste coach. ‘Dat we samen winnen maakt het zo leuk,’ zei Puts. ‘In je eigen stad, bijzonder.’ Van den Berg zei ’toch wel trots te zijn’ op zijn prijs. ‘Je hoopt dat Jesse sportman wordt en dan krijg je zelf ook zo’n prijs. Mooi, die erkenning.’ Hij was zelfs een beetje aangedaan en liet op het podium de prijs zelf, een gladiooltje van glas, vallen.

De verrassing van de feestelijke avond in het MediaPlaza van de Jaarbeurs, gepresenteerd door Tom van ’t Hek en voor het derde jaar georganiseerd door de VSU (Vereniging Sport Utrecht), zat in de categorie beste Sportploeg. Niet de mannen van Kampong, de beste van Europa in 2016, maar de Rugbyende Utrechtse Studentes ontvingen de gladiool. RUS werd vorig jaar voor het vijfde jaar op rij landskampioen. De jury en de Utrechtse bevolking (online stemming) bepalen overigens beide voor de helft de uitkomst in de zeven categorieën van de Sportprijs  Utrecht.

Julian Rip (18) werd Sporttalent van het Jaar. In de categorie Sportvrijwilliger ging de prijs naar Geert-Jan van Dijken, die in 2016 ook al werd uitgeroepen tot Clubheld bij het AD en De Zwarte Tulp bij tennisbond KNLTB won. Tafeltennisvereniging SVE werd benoemd tot Sportvereniging van het jaar.

De juryprijs van de fotowedstrijd ging naar Bart Weerdenburg. Zijn foto werd omschreven als een technisch goede foto waar de feestvreugde van af spat. De publieksprijs ging naar Yousra Slaoui. Deze fotografe wist maar liefst 607 likes bij elkaar te verzamelen op Facebook en werd daarmee de overduidelijke winnaar.

Winnaars Sportprijs Utrecht 2016

  • Sportman: Jesse Puts (zwemmen)
  • Sportvrouw: Dafne Schippers (atletiek)
  • Sporttalent: Julian Rip (honkbal)
  • Sportploeg: RUS Dames 1 (rugby)
  • Sportcoach: Herman van den Berg (zwemmen)
  • Sportvereniging: Tafeltennisvereniging SVE
  • Sportvrijwilliger: Geert-Jan van Dijken (ULTC Iduna)
  • Fotowedstrijd juryprijs: Bart Weerdenburg
  • Fotowedstrijd publieksprijs: Yousra Slaoui

Bekijk hier het filmpje gemaakt door RTV Utrecht.

Bekijk hier nog een keer alle Sportkampioenen 2016.

Bekijk de foto’s van de avond het Facebookalbum Sportprijs Utrecht 2016.

© Foto’s zijn gemaakt door Pjotr Wiese – LiveBeamen.nl
Ga voor alle foto’s naar www.beamen.nl/sportprijs-utrecht-2016