Bram Steenaart brak in augustus zijn enkel. De 21-jarige shorttracker uit Westbroek, lid van de Utrechtse schaatsvereniging SVU, zag daarmee zijn Olympische aspiraties in rook opgaan. Tot zijn vreugde mag hij toch nog mee naar Beijing. Als reserve, maar wel als lid van Team NL. Alle volgers dachten dat Daan Breeuwsma zou worden aangewezen als reserve, nadat Dylan Hoogerwerf als laatste rijder aan de Olympische ploeg was toegevoegd. Maar bondscoach Jeroen Otter koos voor Steenaarts.
Enkelbreuk
“Ik denk dat daar zeker blij mee mag zijn”, zegt Steenaart. “Ik brak mijn enkel op 28 augustus en toen dacht ik dat alle doelen die ik had voor dit seizoen overboord konden. Want het duurt wel even voordat je weer kunt gaan trainen en voordat je weer op niveau bent. Maar het herstel ging heel snel en zo heb ik toch nog die reserveplek gekregen.”
Steenaart won eerder deze maand zelfs de 1.000 meter tijdens het NK shorttrack. Mede dankzij die prestatie viel de keuze de bondscoach, die nu met de ploeg meereist naar China. Daarmee wil de bond voorkomen dat bij blessures of coronabesmettingen vervangers uit Nederland moeten worden overgevlogen. De Chinese inreisregels maken dat vrijwel onmogelijk.
Ervaring voor 2026
En dus maakt Steenaart voor bijna honderd procent deel uit van de Nederlandse Olympische ploeg. Er is slechts een klein verschil met de echte Olympiagangers. “Ik verblijf niet in het Olympisch dorp maar in het hotel. Maar ik mag wel meetrainen met de ploeg. Hopelijk mag ik ook kijken bij de wedstrijden. Dat zou wel leuk zijn, want anders is het drie weken alleen maar trainen en hotel.”
Steenaart traint mee en maakt deel uit van het team. Maar hij komt pas echt in actie als er iemand ziek wordt of geblesseerd raakt. Daar hoopt de Westbroeker niet op. “Ik gun het niemand om na weet ik hoe lang trainen voor dit evenement een paar weken van tevoren iets te breken of toch nog een covidinfectie te pakken te krijgen.”
En ook als Steenaart niet in actie komt heeft hij wel zijn eerste Olympische ervaring opgedaan. En die kan hij over vier jaar mooi gebruiken. “Dit is een mooi opstapje naar de medailles over vier jaar.”
Bron: RTV Utrecht