Stemmen: Sporter 2023 - Sportprijs Utrecht

Stemmen Sporter 2023

Donegi Abena (kickboksen)
In februari werd de 25-jarige Donegi Abena tijdens Glory 83 in Duitsland gekroond tot de nieuwe wereldkampioen licht zwaargewicht door te winnen van de kampioen Maslobojev. In november verdedigde hij deze titel succesvol tijdens een groot evenement van Glory in het Gelredome met meer dan 24.000 mensen in het publiek 

© Tanno Witkamp

Lisa Bunschoten (paralympisch snowboarden)
Lisa werd opnieuw wereldkampioen op de onderdelen cross en banked slalom in de Spaanse plaats La Molina. Daarmee prolongeert ze beide wereldtitels van Lillehammer 2022 en komt het totaal aantal wereldtitels op de naam van Bunschoten op zes.  

© Tanno Witkamp

Josine Koning (hockey)
De hockeyvrouwen van HC ’s Hertogenbosch stonden voor het eerst in 26 jaar niet in de finale van de play-offs in de Tulp Hoofdklasse Dames, maar dat betekent niet dat afgelopen jaar voor Josine Koning een verloren jaar was. De eerste keepster van het Nederlands vrouwenteam pakte de Europese titel in Duitsland en pakte de eerste prijs in de FIH pro league en won daarnaast met haar club Den Bosch de EHL.   

© Tanno Witkamp

Duco Telgenkamp (hockey)
De pas 21-jarige Telgenkamp, die sinds 2022 speelt voor Kampong, beleefde een geweldig debuut in het nationale hockeyteam. Bij zijn eerste drie interlands maakt hij in elk duel minimaal 1 doelpunt. Als beloning werd hij door coach Jeroen Delmee opgenomen in de EK-selectie. Dat bleek een gouden keuze te zijn.Hij groeide uit tot de hockeyheld van de zomer van 2023. Werd als toernooidebutant topscorer en beste jonge speler op het EK. Duco Telgenkamp is een naam geworden bij het grote publiek als ‘goalgetter’.  

© Tanno Witkamp

N’Ketia Seedo (atletiek)
2023 was een mooi jaar voor de inmiddels 20-jarige N’ketia Seedo. Seedo begon het jaar goed door in februari de 60 meter te winnen op het NK Indoor. In juni pakte ze brons op het EK senioren voor landenteams, in juli op het EK onder 23 het goud op de 100 meter en nogmaals goud op de 100 meter bij de NK atletiek in Breda. Tevens wist N’ketia zich te plaatsen voor het WK atletiek voor senioren en behaalde ze daar de halve finale op de 100 meter  

© Erik van Leeuwen

Anastasios Douvikas (FC Utrecht)
De 24 jarige voetballer van Griekse afkomst scoorde voor FC Utrecht maar liefst 19 goals in het afgelopen seizoen en werd daarmee samen met Xavi Simons topscorer van de Eredivisie. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat FC Utrecht de topscorer van de eredivisie heeft afgeleverd en daarmee dus een bijzonder prestatie.  

This poll is no longer accepting votes

STEM OP